3/10/2017

Aparitie editoriala

Un nou volum este de azi disponibil la Colectia de Istorie a Farmaciei si la sediul central al Muzeului Ntional de Istorie din Cluj-Napoca:  
Ana-Maria Gruia, FOCUS Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca.  History of Pharmacy Collection in Cluj-Napoca, Ed. Argonaut, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, 2016, 200 p.


Introducere
Urmează o scurtă incursiune în istoria condimentelor, a ingredientelor exotice, a farmaciei şi vindecării, a mentalităţilor din Transilvania, cu note legate de comerţ şi vânzare, colecţionari şi istoria muzeelor.
Catalogul grupează unele dintre cele mai interesante ingrediente sau produse vândute în vechile farmacii, incluzând şi pagini introductive legate de istoria farmaciei clujene şi a colecţiei de astăzi a muzeului. Majoritatea ingredientelor au fost prezentate în perioada 2014-2016 ca mini expoziţii lunare la Colecţia de istorie a farmaciei din Cluj-Napoca în cadrul aşa-numitei categorii FOCUS, completate şi însoţite de traduceri în limba engleză. Altele au fost discutate în cadrul unor expoziţii temporare precum „Despre pipe şi fumat în Transilvania” (noiembrie 2014-februarie 2015), „Istoria afrodiziacelor” (februarie-mai 2015), „Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei” (noiembrie 2015-mai 2016) sau „Istoria otrăvurilor” (mai-august 2016) şi a unor evenimente tematice. Cele mai multe dintre texte au fost de asemenea publicate în varianta română în ziarul Făclia sub titlul „Exponatul lunii la Colecţia de Istorie a Farmaciei”.
Sunt reunite astfel ingrediente de origine variată (umană, animală, vegetală, minerală) şi preparate farmaceutice dar şi para-farmaceutice comercializate în perioada premodernă şi modernă în Transilvania.
Volumul debutează cu prezentarea vechii farmacii care găzduieşte muzeul şi cu istoricul colecţiei, iar la final am adăugat un glosar pentru lămurirea termenilor specifici sau mai puţin uzuali, şi o bibliografie de bază, cu lucrări care abordează istoria farmaciei în Transilvania. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu