Am inceput pregatirile pentru evenimentul de anul acesta de Dragobete/Valentine's Day - "Sarbatoare iubirii. Dragostea ca experienta olfactiva"! In curand mai multe detalii...
Blogul oficial al colecţiei, parte a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei: www.mnit.ro.
1/29/2016
1/19/2016
Catalogul expozitiei Harry Potter
Catalogul expozitiei temporare "Harry Potter si adevarata istorie a farmaciei" poate fi achizitionat de la standul Colectiei de Istorie a Farmaciei, la doar 18 RON.
1/13/2016
Pregatiri
Pregatim obiectul lunii februarie ... oare ghiciti ingredientul farmaceutic din imagine? Pentru inspiratie va invitam sa ne vizitati!
1/11/2016
Vizita la muzeu
De la minutul 20 vizita la Colectia de Istorie a Farmaciei!
Gări de poveste: *Ruta Teius-Cluj-Oradea
Saptamana aceasta Catalin Stefanescu ne conduce spre garile din Transilvania.
Producători: Ruxandra Ţuchel, Ioana Mureşan
1/05/2016
FOCUS decembrie 2015-ianuarie 2016 SACCHARUM
Farmaciştii au
fost primii cofetari. Pentru a reuşi să păstreze în timp proprietăţile
fructelor, ale plantelor, şi ale preparatelor organice ei foloseau mierea şi,
din perioada medievală, zahărul din trestie. Planta (Saccharum officinarum)
este nativă din Asia, iar folosirea curativă a sucului său, cristalizat sau nu,
s-a răspândit din India, în Orientul Apropiat şi apoi în Europa şi America.
Produsul era numit “sare indiană”, “miere fără de albine” sau „miere de
trestie” şi se folosea ca medicament de lux pentru tonifiere, ca antiseptic,
pentru purificarea sângelui, împotriva cataractei, şi drept conservant. El
intra în compoziţia celor mai multor preparate destinate uzului intern:
siropuri, electuare, pudre aromatice, conserve. Termenul din urmă, conserva, desemnează tocmai ingrediente
zaharisite, păstrate prin fierbere în zahăr. Din secolul al XI-lea şi până în
cel al XVI-lea zahărul era considerat în primul rând medicament, apoi condiment
pentru mâncăruri, dar avea şi moduri curioase de folosire, precum substanţă
epilatoare.
Colecţia noastră include o serie de
recipiente pentru zahăr de secol XVIII-XIX, în afară de numeroasele vase în
care se păstrau preparate zaharisite sau care includeau zahărul printre
ingrediente. Un recipient din lemn de secol XVIII poartă signatura SACH. THOM.
– Saccharum Thomaeum sau Thomasinum - zahăr roşu din Insula São
Tomé. Vasele inscripţionate SACHAR SATURN – Saccharum
Saturnii conţineau de fapt acetat dulce de plumb (toxic, de altfel,
probabil folosit doar extern) şi nu zahăr. SPIRIT SACHAR este zahăr distilat,
PULV. SACHAR. ALB. este zahăr praf alb (o raritate deoarece zahărul se vindea
iniţial în căpăţâni), iar CONS. FUMAR., Conserva
Fumaria, este un fel de dulceaţă vegetală (pentru a ilustra doar una dintre
preparatele conservate prin fierbere în zahăr). SACHAR. LACTIS este lactoza,
obţinută din lapte.
Etichete:
capatana de zahar,
cofetar,
Colectia de Istorie a Farmaciei Cluj,
conserva,
Muzeul Farmaciei,
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei,
sachharum,
trestie de zahar,
zahar
Abonați-vă la:
Postări (Atom)