11/01/2016

FOCUS noiembrie - Castoreum



Castoreum-ul este o substanţă uleioasă gălbuie, cu miros puternic, specific, produsă de către castorii de ambele sexe în glande speciale, folosită pentru marcarea teritoriului. Substanţa se utilizează încă în industria parfumurilor şi cea alimentară, însă ea era căutată încă din antichitate ca remediu în multe afecţiuni. Se presupune că acţiunea sa se datorează conţinutului de salicin din dieta castorilor, fiind astfel similară aspirinei.


Substanţa era una extrem de des folosită în perioada premodernă, fiind menţionată în toate inventarele, taxele şi farmacopeile din Transilvania. În această epocă era recomandată împotriva epilepsiei, a holerei, dar şi a isteriei, şi intra în compoziţia panaceelor compuse precum Theriaca datorită proprietăţilor sale analgezice şi antiinflamatoare.
În Transilvania secolelor XVII-XIX se cunoştea şi se folosea Castoreum obţinut în Anglia (Anglicum), Rusia (Moscoviticum sau Rus.) şi Canada (Canadense), sub formă de tinctură, esenţă sau pulbere.
Colecţia noastră include 10 recipiente, de toate tipurile, pentru produse pe bază de Castoreum, cel mai popular fiind se pare Castoreum Moscoviticum. Glande uscate de castor, din secolul al XVIII-lea, se păstrează de asemenea din farmacia din Baia Mare. Din aceeaşi perioadă datează o sticluţă dintr-o farmacie portabilă, pentru esenţă de castoreum. Din secolul al XIX-lea expunem vase din lemn şi opalin, folosite în farmacii din Carei, Braşov şi Recaşul de Timiş, iar din secolul al XX-lea datează sticla albastră cu dop şlefuit din vechea farmacie Hintz în care ne aflăm.
FOCUS Castoreum

gravura de secol XVIII reprezentand un castor
FOCUS Castoreum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu