11/25/2016

FOCUS decembrie 2016 - Nucsoara



După cum îi spune şi numele, nucşoara este fructul de tip nucă al copacilor din specia Myristica fragrans originară în Insulele Moluce din Indonezia, cunoscute şi drept Insulele Mirodeniilor. Nucşoara, folosită tradiţional în India drept condiment dar şi halucinogen şi afrodiziac, a fost adusă în Europa în secolul al VI-lea de către negustorii arabi, fiind bine cunoscută din secolul al XII-lea. Ea îmbunătăţeşte circulaţia şi combate somnolenţa, fiind prescrisă şi pentru afecţiuni cardiace. Proprietăţile medicale ale nucşoarei se bazează pe uleiul esenţial conţinut care este stimulant, carminativ (care calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale) şi, în doze mari, narcotic. Uleiul este de asemenea folosit frecvent pentru a masca gustul neplăcut al altor medicamente.

Colecţia noastră include cinci recipiente pentru acest produs, aparent cel mai adesea întregi (Nuces Moschatae) sau sub forma de ulei (Oleum Nucis Moschatae). Majoritatea vaselor provin din vechea farmacie Sfântul Gheorghe (două borcane de sticlă cu signatura barocă pictată din secolul al XVIII-lea şi o sticlă albastră cu dop faţetat de la începutul secolului XX). Un alt vas, din porţelan, cu inscripţie bilingvă latină/maghiară provine tot din Cluj, de la Farmacia Matia Corvin. Recipientul din lemn a fost folosit în secolul al XIX-lea într-o farmacie din Baia Mare.

 


 

 In patrimoniul colectiei se afla dealtfel si firma farmaciei Matia Crovin din Cluj, realizata in anul 1919 in tehnica vitraliului si reprezentandu-l pe regele Ungariei nascut la Cluj, un personal al carui cult era in plina inflorire in oras in secolul XIX-XX.

 

Portretul regelui Matia Corvinul pe firma farmaciei care ii poarta numele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu