8/16/2016

Muzee pierdute


In perioada 16 – 28 august 2016 participam la expozitia-protest "Muzee pierdute", expusa la Muzeul de Arta. Colectia noastra expune / ascunde un borcan farmaceutic din sticla de secol XVIII care continea odata Elixirul Sanatatii. Speram sa fie de bun augur pentru sanatatea muzeelor....

 
Afis Muzee pierdute Cluj august 2016
Elixirul Sanatatii

"Una dintre cele mai originale şi puternice expoziţii dedicate făţiş gravităţii şi amplorii unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală şi patrimoniul său cultural.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), în parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), Colecția de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Muzeul Memorial „Octavian Goga” – Ciucea și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” – Cluj-Napoca, organizează, în perioada 16 – 28 august 2016, expoziția-protest „Muzeele pierdute”.
Peste 110 muzee din țară (111 cu Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca) sunt afectate de fenomenul dramatic al retrocedărilor de sedii și colecții. Se știe faptul că orașele fără muzee sunt orașe fără identitate, fără suflet. Investițiile în muzee ar putea schimba economia creativă a unui oraș. Cheile relansării acestora sunt acum la autoritățile statului care nu au găsit sau nu au căutat suficiente soluții alternative. Până atunci, muzeele zac depozitate în lăzi, sunt exilate în apartamente de bloc sau sunt aruncate în stradă, iar colecțiile sunt, uneori, negociate ca în piață."
Dragos Neamu



Deschisă inițial în noiembrie 2015 la Muzeul Țăranului Român din București, printr-un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), și itinerată în mai 2016 la Muzeul de Artă din Brașov, expoziția-protest „Muzeele pierdute” poposește acum la Cluj-Napoca, un alt oraș puternic afectat de „tăvălugul” retrocedărilor de sedii și colecții muzeale, cu scopul declarat de a trage un semnal de alarmă la adresa dramei pe care o traversează multe dintre aceste instituții, al căror viitor devine, în mod absolut regretabil și revoltător, din ce în ce mai incert.
Foto: Andrei Mărgulescu
Muzee participante: Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), Colecţia de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), Muzeul Memorial „Octavian Goga” – Ciucea
Invitat special: Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca
Manager de proiect: Tudor Salagean
Curator: Dragos Neamu
Arhitecți: Constantin Goagea, Anastasia David
Consultant: Virgil Ştefan Niţulescu
Producție: Acant Design
Film: Lucian Iordan (Asociația Pixel Viu)
Comisar de expoziție: Alexandra Sârbu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu