11/10/2015

Importanta Colectiei de Istorie a Farmaciei



Fotografie din vechiul muzeu
Muzeului Farmaciei a fost fondat în anul 1954, fiind una dintre cele mai timpurii colecţii de acest tip din Europa. În România există doar două astfel de muzee, cel de la Cluj, subordonat Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, şi cel de la Sibiu, parte a Muzeului Brukenthal.



Importanţa colecţiei de la Cluj rezidă atât în obiectele de patrimoniu în sine, cât şi în clădirea care o adăposteşte, una dintre cele mai vechi farmacii din Transilvania. 
Vase farmaceutice si ingrediente celebre prezentate in Officina

În ceea ce priveşte obiectele, colecţia include cel mai bogat lot de vase farmaceutice din întreaga regiune (ca. 1500), aparatură de laborator, manuscrise şi tipărituri (ediţii rare de secol XVI-XVIII), ingrediente celebre (precum Praful de Mumie), şi un important lot de aparatură medicală (cu piese valoroase prin vechime – primul electrocardiograf din România – sau prin asocierea cu mari personalităţi ale lumii medicale româneşti, precum Iuliu Haţieganu). 
Detaliu cu cel mai vechi electrocardiograf din Romania
Patrimoniul colecţiei include ca. 3000 de obiecte, de la mobilier de epocă la mici sticluţe şi fragile retorte, până la impresionantele aparate medicale de epocă.



Officina farmaciei cu pictura barocă
Serpii lui Aesculap pe Copacul Vietii
Locaţia tradiţională a muzeului este la parterul şi subsolul casei Hintz, în vechea farmacie medievală a oraşului, care păstrează astfel structura farmaciilor de officină şi pune perfect în valoare exponatele: Officina, sala unde se vindeau efectiv medicamentele, păstrează o frumoasă pictură barocă cu simboluri ale farmaciei (şerpii lui Aesculap pe Copacul Vieţii), sălile de depozitare a materialelor, laboratorul amenajat la subsol, şi sala aparaturii medicale, în directă legătură tematică cu restul exponatelor. 
Laboratorul amenajat la subsol, în partea cea mai veche a clădirii
Astfel concepută, în spaţiul vechii farmacii, colecţia este unică prin originalitatea contextului de expunere iar spaţiul este cel mai longeviv din regiune (ca farmacie, timp de peste patru secole şi ca muzeu al farmaciei, de peste 60 de ani).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu