11/09/2015

Cantaridina - FOCUS noiembrie


Lytta vesicatoria

Cantarida (Lytta vesicatoria), cunoscută şi drept muscă spaniolă sau gândac de frasin, este o insectă dăunătoare din ordinul coleopterelor. În trecut, insectele erau scuturate prin baterea copacilor cu beţe lungi şi colectate pe nişte prelate întinse sub copaci, apoi vărsate într-un bazin cu apă şi oţet, pentru ca insectele să moară, după care erau uscate şi măcinate.
Pulvis cantharides
Din aceste insecte se extrage cantaridina, o substanţă toxică urât mirositoare care este cel mai vechi afrodiziac european cunoscut. Faima sa se datorează însă proprietăţilor iritante şi inflamante locale, care stimulează circulaţia sanguină, nefiind aşadar un afrodiziac propriu-zis, ci unul mai degraba indirect.
În afară de celebritatea sa ca afrodiziac, pulberea de cantaride se folosea şi în plasturi pentru a provoca băşici, ca stimulant nervos (împotriva somnolenţei) şi ca abortiv. Amestecată în mâncare pulberea este greu de detectat şi extrem de toxică, fiind folosită ca otravă în special în timpul Renaşterii. Se spune că era otrava preferată a familiei Medici, de exemplu.
Colecţia noastră include cinci recipiente pentru pulbere, tinctură sau diluţii homeopatice de cantaride (datate în sec. al XVIII-lea şi al XIX-lea). Pulberea în sine se păstrează într-o foaie de pergament inscripţionată, parte a cufărului farmaceutic de secol XVIII al Terezei Kemeny. Pergamentul şi unul dintre recipientele de lemn, ambele de secol XVIII, includ şi simbolul alchimic pentru pulbere . Sticluţa homeopatică provine dintr-un cufăr de secol XIX din Baia Mare, fiind marcată cu numele diluţiei, "Cantharis".
Vezi şi articolul de prezentare din ziarul Făclia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu