8/05/2014

Istoria colecţiei


Gyula Orient (1869-1940)
La baza colecţiei de astăzi a muzeului se află consistenta donaţie a prof. Gyula (Iuliu) Orient. În anul 1904 colecţia Orient a fost expusă într-una dintre sălile Muzeului Ardelean iar în anul următor a fost donată instituţiei care este continuate astăzi de către Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Dr. Orient, profesor de toxicologie la universitatea maghiară şi apoi la cea română din Cluj, deţinător a două doctorate (în farmacie şi medicină), s-a consacrat prin lucrarea “Istoria farmaciei din Ardeal şi Banat”, publicată în maghiară (1926), română (1927) şi germană (1928). Încă din 1897 Dr. Orient a început să colecţioneze mobilier din vechi farmacii, vase farmaceutice din sticlă şi faianţă, instrumentar, vechi tratate de medicină şi farmacie, diplome de farmacişti, iar donaţia sa către muzeu cuprindea aproape 1800 de astfel de obiecte.

Jules Guiart (1870-1965)


O altă parte dintre piese provin din fondurile “Institutului de istoria medicinei, farmaciei şi folklor medical”, înfiinţat în anul 1921 la iniţiativa lui Jules Guiart, profesor la nou creata catedră de Istoria Medicinii de la Cluj. Prin această colecţie medico-farmaceutică, Guiart dorea să poată ilustra expunerile sale teoretice de la universitate. 

După 1930 activitatea lui Guiart  a fost continuată atât la catedră cât şi la institut de către Lucian Valeriu Bologa, principalul său discipol. În  anul 1933 Valeriu Bologa a început să predea primele cursuri de Istoria farmaciei (care încă nu devenise o disciplină uzuală pentru studenţii de profil din Europa).
Valeriu Bologa (1892-1972)
Până în anul 1932, Institutul
de istoria medicinei, farmaciei şi folklor medical reuşise să creeze o colecţie de ca. 300 de piese şi numeroase volume de specialitate, unele donate chiar de către prof. Bologa.




După naţionalizarea farmaciilor în perioada comunistă, în 1949, Dr. Samuel Izsák, de la departamentul profesorului Bologa, a fost delegat să colecteze piese de valoare istorică. Implicându-se activ în organizarea muzeului farmaciei, deschis în 1954, Dr. Izsák a îmbogăţit colecţia cu instrumentar farmaceutic, picturi, şi mobilier baroc provenite din farmacii naţionalizate din Alba Iulia, Baia Mare, Cluj, Gherla, Oradea, şi Turda.

Samuel Izsák (1915-2007)
Autobiografia sa este disponibilă online în limba engeză.

Acestor mari grupe de piese li se adaugă o serie de alte obiecte donate sau achiziţionate de-a lungul timpului care constituie astăzi una dintre cele mai bogate colecţii de profil din România, cuprinzând ca. 2500 de exponate.

Un comentariu:

  1. O întrebare: se poate vedea cumva colecția Orient? Evident, după ce trece pandemia asta...

    RăspundețiȘtergere