8/12/2014

Apa minerală de import

Recipient pentru apa minerală Selters
Colecţia noastră include patru recipiente ceramice, de secol XIX, primite prin naţionalizare de la farmacia Sfântul Gheorghe din Cluj şi de la o farmacie din Carei. Inscripţiile de pe aceste sticle confirmă provenienţa lor germană, din Nassau, şi conţinutul iniţial, care era apă minerală. 
Izvoarele minerale din Selters, în apropiere de Frankfurt, erau celebre încă din antichitate pentru proprietăţile deosebite ale apei, bogate în sodiu în sare alcalină. De la mijlocul secolului al XVIII-lea începe vânzarea la scară internaţională a apei minerale de lux Selters, în anul 1850 find vândute ca. 3 milioane de sticle. 
Sticle ceramice SELTERS NASSAU
Sigla Selters din perioada 1836-1866
Pentru a conserva proprietăţile acestei ape se produceau recipiente ceramice speciale, cu gâtul foarte scurt, pentru a elimina aerul din sticlă la îmbuteliere. În ciuda aparenţei, exteriorul acestor sticle, produse în zona Westerwald, nu era smălţuit ci obţinut prin presărarea lor cu sare în ultima parte a arderii. Spre deosebire de smălţuire, metoda era mai simplă şi mai puţin costisitoare, deoarece nu presupunea o a doua ardere a vasului în cuptor. La sfârşitul secolului al XIX-lea concurenţa recipientelor de sticlă este tot mai puternică, iar producţia de vase ceramice pentru îmbuteliere scade vertiginos.
Sigla Selters din perioada 1866-1880
Pe baza ştampilelor de pe sticle, acestea se pot data mai precis, unele în intervalul 1936-66, altele între 1866-1880. Siglele din primul interval cuprind, într-un medalion circular, reprezentarea unui leu rampant şi inscripţia SELTERS pe umărul sticlei, iar mai jos, orizontal, inscripţia HERZOGTHUM NASSAU (ducatul care deţinea şi vindea apa minerală, astăzi Hesse). În următorul interval chronologic, sigla se modifică, medalionul conţinând reprezentarea unui vultur bicefal, înconjurat de inscripţia SELTERS NASSAU.
Pe parcursul secolul al XIX-lea devenise comună prescrierea medicală a apei minerale de Selters - se recomanda consumarea zilnică a până la doi litri, fie simplă, fie în amestec cu vin, în timpul mesei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu